Pivovarnictví má v České republice více než tisíciletou tradici. Za tu dobu se stalo nezpochybnitelným kulturním dědictvím, které buduje pověst naší republiky po celém světě. V roce 2008 získalo díky své výjimečnosti České pivo prestižní Chráněné zeměpisné označení Evropské unie (CHZO), které poukazuje na jeho kvalitu a celosvětový věhlas. V posledních letech se k pivovarnictví vrací čím dál více nadšenců, kteří si pod patronátem svatého Václava otevírají vlastní minipivovary. Do těch nejlepších se za exkluzivními speciály sjíždí lidé ze všech koutů Česka.
Pivovar Bizon - Plzeňsko
V Čížicích na Plzeňsku otevřeli v roce 2011 řemeslný hostinský pivovar, který se zaměřuje na nefiltrovaná a nepasterovaná piva všech stylů. Ve své nabídce má osobité spodně kvašené ležáky i svrchně kvašené speciály se sladší a výraznější chutí. Výjimkou nejsou ani piva vzniklá chmelením za studena, která mají oproti těm připraveným „klasickými“ metodami výrazně kratší trvanlivost, avšak nabízejí jedinečné chmelové aroma a výraznější chuť. Za svoji práci získal český minipivovar řadu ocenění – například Zlatý klas či Regionální potravina Plzeňského kraje.
Rodinný minipivovar Valášek – Vsetín
První čepované pivo odtočili majitelé rodinného minipivovaru Valášek v prosinci 2002. Svojí činností navázali na tradici vsetínského pivovaru, který před časem prohrál v boji s většími konkurenty. Aby ho nepotkal stejný osud, soustředil se Valášek především na kvalitu připravovaného piva. To se v regionu stalo rychle vyhlášeným a na poctivé, spodně kvašené ležáky stojí lidé dlouhé fronty. Kromě pro Česko typických piv (ležáků) vaří sládci i Stout nebo chuťově bohatý svrchně kvašený Ale.
Pivovar Nomád – Děčín
Speciály čili piva, která mají 13° a více, točí i v pivovaru Nomád, který má svoji provozovnu v děčínském podzámčí. Malý pivovar ve svých počátcích fungoval opravdu netradičně – jeho majitel navštěvoval různé pivovary v České republice, kde po domluvě uvařil jednu dávku piva, prodal ji a přesunul se dále – od toho je odvislý i název minipivovaru. V současné době má ovšem vlastní varnu, kde vznikají piva, která jsou inspirovaná ročním obdobím, netradičními surovinami, momentálními náladami a různými pivními styly.
Pivovar Rampelník – létající pivovar
Řemeslný pivovar Rampelník vznikl v roce 2019 a provozují ho dva bratři. Ti toužili po pivu, které bude osobité, a proto při jeho výrobě experimentují. Základem jsou pro ně vlastní recepty a kvalitní suroviny. Ačkoliv měli v letech 2019-2020 k dispozici stálé zázemí – nejprve domácí, později pivovarnické – v současnosti provozují koncept tzv. létajícího pivovaru, kdy si krátkodobě pronajímají pivovarnické prostory na různých místech Vysočiny. V jejich nabídce najdete ležáky, výčepní piva nebo Ale.
Pivovar Zichovec – Louny
Silné postavení si za 10 let své existence vydobyl Zichovecký craftový minipivovar. Během čtyř let svoji výrobu rozšířil natolik, že se přestěhoval z původních prostor do moderně vybaveného pivovaru v Lounech, který ročně vyprodukuje okolo 60 druhů piv. Většinu nabídky tvoří svrchně kvašené pivní speciály s ohledem na trendy v pivním světě. Novinkou, která si vysloužila nejednu pochvalu, jsou piva produkce New England IPA (NEIPA). Ta jsou charakteristicky zakalená, méně hořká, se smetanovou, v dozvuku šťavnatou chutí a výrazným chmelovým aroma.
Pivovar Trojan – Telč
Mezi malými pivovary se rozhodně neztratí pivovar Trojan v Telči, který byl založen v roce 2017. Jeho majitelé se snaží obnovit pivovarnické řemeslo s pomocí tradičních postupů a původních receptur. Většina piv z jejich nabídky jsou tedy nefiltrované a nepasterované ležáky s výjimečnou chutí i vůní, což potvrzují i získaná ocenění (Zlatá a Stříbrná pivní pečeť). Při návštěvě pivovaru vás uchvátí památka UNESCO – město Telč. Městem vás může provést hra Nachozeno v Telči, která z vašeho výletu udělá netradiční zážitek.
Pivovar Slezan – Ostrava
Mezi Ostravou a Opavou leží pivovar s příhodným názvem Slezan. V jeho varně, která je v provozu od roku 2006, se připravuje kolem 500 hektolitrů piva ročně. Protože provozovatel minipivovaru klade důraz na tradici, převažuje ruční výroba nad strojní. Čepovaná piva jsou především světlé, kvasnicové ležáky s charakteristickou chmelovou vůní, jemnou sladovou chutí a hořkým závěrem, které zrají 1 až 4 měsíce. Slezan nicméně nabízí i řadu speciálů, jako jsou višňová, švestková či medová piva s vyšší stupňovitostí.
Pivovar Clock – Potštejn
Lákavou nabídku piv má pivovar Clock sídlící v obci Potštejn v Královéhradeckém kraji. Moderní řemeslný pivovar sídlí v budově původního potštejnského pivovaru, který – jako mnoho jiných – zničila konkurence. Aby minipivovar Clock nepotkal stejný osud, snaží se vařit chuťově vytříbené pivo a místo kvantity sázet na kvalitu. V nabídce malého pivovaru naleznete celou řadu pivních stylů, od ležáku, přes výčepní, Ale, IPA až po Rauchweizen či Weizenbier (svrchně kvašené „bílé pivo“).
Pivovar Nachmelená opice – Krnov
O craftovém minipivovaru s humorným názvem Nachmelená opice je slyšet čím dál častěji. Založily ho dvě spřátelené rodiny v roce 2015 a jeho specialitou jsou svrchně kvašená piva, která kopírují světové trendy. V nabídce minipivovaru tedy najdete piva typu Stout, IPA, NEIPA nebo GOSE, což je starodávný styl původem z Německa, jehož výsledkem je kyselé pivo, do něhož se přidává sůl a mletý koriandr. Zajímavostí je, že pivo dokváší ještě v lahvích, proto je nutné volit ty se silným sklem.
Pivovar Ossegg – Osek
Výjimečným malým pivovarem je rovněž Ossegg, který mění pohled na pivo jako takové. Nepovažuje jej za prostředek k zábavě, ale za potravinu. Snaží se proto do svého piva dostat maximum sladové chuti a vysoký podíl sladového extraktu a chmele. Pro výrobu klasických českých ležáků používají sládci lokální suroviny – krušnohorskou vodu, žatecký chmel a slad ze Severních Čech. Při výrobě respektují tradici (první zmínka o oseckém pivu je z roku 1645) a řemeslo. Svá piva stáčí pouze do skla či nerezových obalů, aby zachovali jejich nejvyšší jakost.